Sipulikukkia mehiläisille ja kimalaisille
Varhain kukkivat kevätkukat istutetaan nyt. Sipulikukat ovat erityisen tärkeitä varhain keväällä, kun kukkivia lajeja on muuten kovin vähän. Monet sipulikukat kukkivat jo ennen pajua. Pienikin kukka-alue kotipihalla ilahduttaa mehiläisiä ja kimalaisia (ja ihmisiä myös!). Lepän siitepölyäkin mehiläiset voivat hakea aikaisin keväällä, mutta pikkuisten sipulikukkien siitepöly on ravintoarvoltaan parempaa. Ja mikä parasta: mehiläisten touhuja saa seurata kotipihalla – pääsatokautena niiden näkee vain tulevan ja lähtevän suuremmille apajille.
S=siitepöly
M=mesi
helmililjat Muscari S M
kevätkello eli kevätlumipisara Leucojum vernum S M
kevättähdet : esim. kirjokevättähti Scilla forbesii (käytetään myös nimiä Chionodoxa tmolusii, Chionodoxa luciliae) ja isokevättähti Scilla luciliae (käytetään myös nimeä Chionodoxa luciliae, C. gigantea) S M
krookukset Crocus S M
lumikellot Galanthus S M
pikarililjat Fritillaria S M
sinililjat: esim. idänsinililja Scilla siberica S M
talventähti Eranthis S M
tulppaani Tulipa S
valkonarsissi Narcissus poëticus S M
Kimalaiset ja krookukset
Eniten siitepölyä: krookukset, talventähti, tulppaani ja valkonarsissi.
Jonkin verran siitepölyä: helmililjat, kevätkello eli kevätlumipisara, kevättähdet, lumikellot, pikarililjat ja sinililjat.
Eniten mettä: helmililja, kevättähdet, sinililjat ja talventähti. Krookuksessakin on paljon mettä, mutta mehiläiset eivät aina yletä mesilähteelle.
Jonkin verran mettä: kevätkello eli kevätlumipisara, lumikellot, pikarililjat ja valkonarsissi.
Istutusvinkki: Kukkasipulit kerroksittain
Istuta sipulit helposti: Kaiva kuoppa, jonka syvyys on 3x suurimman sipulin läpimitta. Laita suurin pohjalle ja multaa väliin ja pienemmät päälle. Sipulin istutussyvyys siis aina 3x sipulin läpimitta.