Hunaja tekee hyvää

Uusimpia tutkimustuloksia!

Suomen Mehiläishoitajien liitto järjesti Sadonkorjuuseminaarin lauantaina 18.11. Järvenpäässä. Hunajahoney oli mukana haistelemassa ja maistelemassa maailman mehiläistuulia.

Hunajaa tutkiva filosofian tohtori ja mehiläistarhaaja Anneli Salonen Itä-Suomen yliopistolta luennoi otsikolla ”Hunaja – monipuolinen makeuttaja täynnä mehiläisenergiaa”.

Ei pelkkää sokeria

Salonen kertoi hunajan koostumuksesta, sekä erilaisten hunajan sisältämien aineiden vaikutuksista ihmiskehossa. Hunajahan sisältää tietysti paljon sokereita ja vettä, mutta mitä kaikkea muuta?

Tutkimusten mukaan hunaja sisältää satoja erilaisia aineita ja yhdisteitä, joiden esiintyminen ja pitoisuudet vaihtelevat sen mukaan, millä kasveilla mehiläiset ovat käyneet. Sokereiden ja veden lisäksi hunajassa on aminohappoja, aromiaineita, entsyymejä, happoja, hivenaineita, mineraaleja ja vitamiineja. Sokereita hunajasta on löydetty lähes 30 erilaista.

Hunaja tekee suolistolle hyvää

Tutkimuksissa on ilmennyt, että hunaja säännöllisesti käytettynä vaikuttaa suoliston mikrobeihin.
Hunajan oligosakkaridit edistävät suoliston hyödyllisten bakteerien toimintaa, ja vähentävät suoliston haitallisten bakteerien määrää.

Hunajaa kurkkukipuun ja haavoihin

Tutkimusten mukaan…
…hunajan yhdisteet tappavat bakteereja
…hunajan yhdisteet voivat toimia antioksidantteina
…hunaja estää tulehduksen syntyä valkosoluissa.

Hunajalla on antibakteerinen vaikutus suussa ja nielussa. Eli jos on kurkkukipua, paras hyöty saadaan, kun nautitaan lusikalla laimentamatonta ja kuumentamatonta hunajaa, ja vielä pyöritellään sitä suussa hetki.

Haavahoidoissa hunaja estää bakteerien kasvua ja lieventää myös tulehdusta ja turvotusta.

Terveellinen hunaja

Elimistömme hyödyntää erilaisten sokereiden energian samalla tavalla, mutta hunajassa olevat muut yhdisteet ja oligosakkaridit tekevät hunajasta tavallista taloussokeria terveellisemmän.

Lisäksi hunaja nostaa verensokeria hitaammin kuin taloussokeri, ja hunajassa on painoonsa nähden vähemmän kaloreita kuin taloussokerissa.

Nauttikaamme siis hyvillä mielin vähintään lusikallinen hunajaa päivässä!

 

Voit kuunnella Anneli Salosen esitelmän kokonaisuudessaan täältä

Lähteenä Anneli Salosen luento 18.11.2017 SML:n Sadonkorjuuseminaarissa sekä Anneli Salosen artikkeli ”Monenlaista makeutta – hunajan sokerit”             Mehiläinen-lehdessä 5/2017

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s