Salon 1. Hunaja&Siideri matsuri la 3.9.2022

Mehiläiset ovat tehneet hunajan valmiiksi

Alueellisia makueroja?

Kaikki tietävät, että viineissä on makueroja alueiden mukaan, mutta onko näin myös hunajan kanssa? Siiderien maku vaihtelee omenalajikkeiden mukaan, mutta löytyykö alueellisia eroja?
Nyt on tilaisuus tulla maistamaan ja todeta itse.

Salon Hunaja & Siideri Matsuri lauantaina 3.9.2022 klo 10.00–18.00
Brinkhall Sparklingin myymälässä, terassilla ja Design Hillin alapihalla,
Vaskiontie 418, Halikko.

Salon Hunaja & Siideri Matsuri*) on tapahtuma, jossa pääsee maistelemaan salolaisia hunajia sekä siidereitä ja tietysti myös ostamaan tuotteita kotiin tai lahjaksi.

Tapahtuman järjestävät yhdessä
Salon Seudun Mehiläishoitajat ry ja Brinkhall Sparkling Oy

Hunajan ja siiderin alkulähteillä

Hunajien kiehtova maailma


Matsurissa on tarjolla uudensadonhunajaa. Olemme merkinneet karttaan alueet, joista mehiläisemme ovat meden keränneet. Näin jokainen voi itse todentaa hunajien alueelliset makuerot. Ajankohta, jolloin mehiläiset ovat meden keränneet, vaikuttaa myös hunajan makuun ja koostumukseen. Ensimmäiset uudensadon hunajat on lingottu jo kesäkuussa. Jokainen kesä on erilainen. Joskus kukat kukkivat lajeittain lähes vuorotellen syksyyn saakka, toisinaan säät ovat temppuilleet, ja melkein kaikki kukkalajit luovuttavat metensä samoihin aikoihin. Näin uudensadonhunajiin tulee makueroja kesästä riippuen, kertoo Salon Seudun mehiläishoitajat ry:n johtokunnan jäsen Hannu Säilä.


Tapahtumassa on tarjolla makuhunajia, myös harvinaista kennohunajaa, siitepölyä, propolista, erilaisia hunajatuotteita, mehiläisaiheisia koruja sekä perinteistä vuosihunajaa. Vuosihunajassa on yhdistetty koko satokauden hunaja, jolloin makuerot tasaantuvat, ja hunaja maistuu joka vuosi yhtä hyvältä. Tilaisuudessa on myös kiinnostava lasipesä, josta voi seurata mehiläisten puuhia pesän sisällä.
Mikäli mehiläiset herättävät innostuksen, voi tapahtumassa ilmoittautua kevättalvella 2023 alkavaan mehiläistarhaajakurssille.

Sukellus siideriin


Siidereitä on tarjolla niin ikään moneen makuun.
Tapahtumassa lanseerataan hunajalla makeutettu jääsiideri, joka on omenainen
versio jälkiruokaviinistä. Matsuria varten myös siideritalon samppanjamenetelmällä tehty omenakuohuviini saa makeutta hunajasta. Tätä hunajaista omenakuoharia on tehty matsuria varten vain 20 pullon erä. Uutuutena esittelemme myös tulevan lajikesarjan kaksi ensimmäistä siideriä. Lajikesarjassa yhdistyvät harvinaisempien, siidereissä käytettyjen omenalajikkeiden, sekä pihoilta ja tarhoilta tuttujen lajikkeiden yhdistelmät. Matsurin aikana sinulla on mahdollisuus maistaa lajikkeita sellaisenaan sekä toisiinsa sekoitettuna.

Hyllyiltä löytyy tietysti laaja kattaus talon tuotantoa, jotka ovat lähtökohtaisesti aina useampien, toisinaan jopa monien kymmenien omenalajikkeiden sekoituksia. Kuten viineissäkin, aidossa siiderissä kaikki lähtee liikkeelle omenalajikkeista sekä niiden ominaisuuksista kertoo siiderinvalmistaja Tapani Levanto Brinkhall Sparkling Oy:stä.

Tapahtuman aikana Brinkhall Sparklingin tuotantotiloihin on avoimet ovet ja ainutlaatuinen
mahdollisuus perehtyä siiderinvalmistuksen saloihin ohjatuilla tuotantokierroksilla. Tastingista löytyy kattava valikoima talon omia siidereitä sekä laatusiidereitä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Samalla voit tutustua Halikkoon perustettavan suuren siideriomenatarhan suunnitelmiin.

Mutta, ilman kukkia ei olisi mehiläisiä, eikä hunajaa, siideristä puhumattakaan.
Mikä onni, että metsässä kukkii mustikoita, puolukoita, vadelmia.
Kiitos, että viljelette omenoita, päärynöitä, herukoita, mansikoita…
Mettä hakiessaan mehiläiset samalla pölyttävät kukat ja siksi me saamme lihavammat marjasadot, herkullisemmat hedelmät, maukkaammat siiderit ja makeammat hunajat. Luonnollista synergiaa.

*)Matsuri on pienempi kuin festarit, iloisempi kuin messut, informatiivisempi kuin markkinat.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s