Mesikasveja pellolle?

Voisiko mehiläisten satokasvikautta pidentää ja monipuolistaa?

Mesikasvien peltoviljelyllä voidaan varmentaa hunajasatoa.

Mesikasvit hyödyttävät myös luonnonvaraisia pölyttäjiä antamalla suojaa ja ravintoa, sekä edistävät ympäristön monimuotoisuutta. Lisäksi monet lajit sitovat typpeä ja parantavat maan rakennetta.

Pellolla on kasvanut monivuotinen heinä. Tulevana kesänä kasvusto uudistetaan. Mitkä mehiläiskasvit menestyisivät savimaassa? Mitkä lajit pärjäisivät kilpailussa heinien kanssa?

Mitä lajeja seokseen?

Heinän kanssa savimaahan sopivia lajeja ovat ainakin hunajakukka, valkomesikkä, ruisvirna, kurkkuyrtti.

Apiloissa on hyviä mesikasveja, mutta heinäkasvuston kanssa ne taantuvat nopeasti.

Hunajakukka (Phacelia tanacetifolia) on yksivuotinen, nopeakasvuinen 60-80 cm korkea erinomainen mesikasvi ja hyvä siitepölykasvi. Kukkii 6-7-viikon kuluttua kylvöstä, ja kukinta kestää 4-6 viikkoa. Hunajantuotto voi olla jopa 500 kg hehtaarilta.

Valkomesikkä (Melilotus alba) on kaksivuotinen, aikaisin kylvettynä voi kukkia jo ensimmäisen vuoden syksyllä. Pystyy kilpailemaan muiden kasvien kanssa, ja kestää myös kuivuutta. Erinomainen mesikasvi ja hyvä siitepölykasvi. Hunajantuotto voi olla jopa 500 kg hehtaarilta.

Ruisvirna (Vicia villosa) on yksivuotinen ja kestää hyvin happamuutta ja kuivuutta. Hyvä mesikasvi ja siitepölykasvi. Hunajantuotto voi olla 100 kg hehtaarilta.

Kurkkuyrtti  (Borago officinalis) on yksivuotinen, voi säilyä kylväytymällä. Hyvä mesikasvi ja melko hyvä siitepölykasvi. Hunajantuotto voi olla 200 kg hehtaarilta. Sanotaan, että houkuttelisi hyin mehiläisiä huonollakin säällä.

Perustaminen

Kylvö pitäisi tehdä viimeistään toukokuun lopulla, jos kukintaa halutaan heinäkuulle. Mitä aikaisemmin kylvää, sitä varmempi ja pidempi on kukinta. Toisaalta lämmin maa edistää kasvuunlähtöä, eli liian aikaisin ei kuitenkaan ole hyvä.

Onnistuminen

No, kesän säistä ei koskaan tiedä… Yleensä massakasvustot houkuttelevat mehiläisiä, mutta jos lähellä on jotain muuta houkuttelevampaa, mehiläiset menevät sinne.

 

Lähteet:

Mehiläishoitoa käytännössä, osa 2 (toim. Lauri Ruottinen)

OPAS PELTOVILJELYYN SOPIVISTA MESIKASVEISTA
Mehiläisiä maatiloille -hanke 2019

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s